Συνεδριάζει η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Δεδομένη η αμφισβήτηση Κασσελάκη

Έφτασε μία από τις πιο κρίσιμες μέρες στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 12:00 συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή στο ξενοδοχείο Wyndham στο Μεταξουργείο, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Οι εργασίες είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν με την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει το όραμά του για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο σκοπός της συνεδρίασης είναι να προετοιμάσει το κόμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο και για το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτώβρη. Όμως τα πάντα μπορεί να ανατραπούν…

Αποφάσισαν μομφή

Χθες η ομάδα των «87» του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαζε από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ.

Εκεί, συντάχθηκε ένα άκρως σκληρό κείμενο πολιτικής κριτικής προς τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ πάρθηκε η απόφαση να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του.

Μένει να φανεί αν η μομφή από τους «87» κατατεθεί στην αρχή της συνεδρίασης ή αν πρώτα καλέσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προκηρύξει εκλογές αυτοβούλως, ώστε να αποφευχθεί η εκ των πραγμάτων επώδυνη διαδικασία.

Επίσημη μορφή αναμένεται να πάρει και η αμφισβήτηση του Παύλου Πολάκη προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο Κρητικός βουλευτής φαίνεται αποφασισμένος να του ασκήσει σκληρή κριτική και να ζητήσει ξανά (όπως έκανε στην Πολιτική Γραμματεία) να στηθούν κάλπες.

Σε περίπτωση που και ο Παύλος Πολάκης καταθέσει πρόταση μομφής, πιθανότατα θα γίνει σύνθεση των δύο προτάσεων και θα δημιουργηθεί μια «συμμαχία» ανάμεσα στις δύο πλευρές, μόνο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Η διαδικασία

Το καταστατικό ορίζει ότι για να περάσει μια πρόταση μομφής από την Κεντρική Επιτροπή πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+ 1 ψήφο του αριθμού των μελών της.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 148 ψήφοι, αφού το Οργανο αποτελείται από 295 μέλη. Βέβαια, κάποιοι θεωρούν πως θα πρέπει να μετρηθούν μόνο οι παρόντες. Σε περίπτωση που αποφασιστεί ότι ισχύει το πρώτο, όσοι απουσιάσουν από τη συνεδρίαση θα ψηφίσουν τηλεφωνικά.

Επίσης, κάποιοι θεωρούν πως θα πρέπει να στηθεί κάλπη και να γίνει μυστική ψηφοφορία, ενώ άλλοι λένε πως το καταστατικό ορίζει ρητά ονομαστική και φανερή ψηφοφορία.

Σίγουρα, θα υπάρξει διαφωνία επί της διαδικασίας, όμως περισσότερα θα γνωρίζουμε σε λίγη ώρα.

Οι υποψήφιοι και τα σενάρια

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη τον προτρέπουν να μην σηκώσει το γάντι, αφού θεωρούν πως τα μαθηματικά είναι υπέρ του.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το documentonews.gr ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται συστάσεις να προχωρήσει σε εκλογές ακόμα και αν συγκεντρωθούν 120 – 130 ψήφοι υπέρ της μομφής.

Αν τελικά τελεσφορήσει η πρόταση, τότε εκτός από τον Στέφανο Κασσελάκη, υποψηφιότητα φαίνεται ότι θα θέσουν οι Παύλος Πολάκης, Νικόλας Φαραντούρης και ίσως ο Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως και να ‘χει, αυτό το Σαββατοκύριακο θα μνημονεύεται για καιρό από τον πολιτικό κόσμο…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί